Obilježavanje 29. obljetnice početka Domovinskog rata

Obilježavanje 29. obljetnice početka Domovinskog rata

Predstavnici Specijalne jedinice PU Požeško-slavonske "Trenk" sudjelovali su na obilježavanju 29. obljetnice početka Domovinskog rata koje je održano 02. ožujka u Pakracu u organizaciji Grada Pakraca, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika i  Koordinacije ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika.

Program je započeo  svetom misom zadušnicom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Kolona branitelja, te ostalih visokih uzvanika i građana nakon svete mise krenula je od crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije sve do spomen obilježja hrvatskim braniteljima na Rimokatoličkom groblju gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U “Mimohodu pobjednika“ sudjelovali su brojni branitelji, uzvanici, ali i građani koji su pristigli iz raznih dijelova naše domovine. Bio je ovo centralni događaj obilježavanja dvadeset i devete godišnjice napada na Policijsku postaju Pakrac što se smatra prvim oružanim sukobom hrvatskih regularnih snaga s pobunjenim Srbima koji su 1991. godine razoružali 16 policajaca hrvatske nacionalnosti i zauzeli policijsku postaju.Taj događaj se ujedno smatra početkom Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Na današnji dan, 2. ožujka prije 29 godina rano ujutro pripadnici specijalnih postrojba hrvatske policije oslobodili su od pobunjenih Srba dan prije zauzetu policijsku postaju u Pakracu. Tom prilikom ranjena su tri pripadnika hrvatske policije, a pobunjenici su potisnuti u brda iznad Pakraca.

Tome je prethodila odluka tadašnje Skupštine Općine Pakrac o pripojenju takozvanoj SAO Krajini od 22. veljače 1991. godine, koju je 28. veljače 1991. godine poništio Ustavni sud Republike Hrvatske. Uslijedila je mobilizacija pričuvnog sastava tadašnje milicije isključivo iz srpskih redova, uz podjelu oružja. Pobunjenici su s policijske i općinske zgrade skinuli hrvatske i postavili srpske. Sljedećeg jutra u Pakrac su stigle posebne postrojbe jedinica MUP-a i uslijedio je vatreni okršaj, a uskoro su hrvatski specijalci oslobodili policijsku postaju i uklonili srpske zastave sa službenih hrvatskih objekata i vratili zastave RH.

Svečani program obilježavanja 29. godišnjice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj započeo je hrvatskom himnom u izvedbi policijske klape Sveti Mihovil iz Splita, a nastavio se govorima uvaženih uzvanika koji su se obratili okupljenim braniteljima, sudionicima događanja iz ožujka 1991., brojnim predstavnicima HV-a i MUP-a te predstavnicima državnih institucija i čelnicima lokalne i područne samouprave.

Autor teksta:

             This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Foto by:

             This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kategorije

Novije

See all posts