Udruga Specijalne policije “Orao”- Orahovica priredila izložbu radova svojih članova

Udruga Specijalne policije “Orao”- Orahovica priredila izložbu radova svojih članova

31. svibnja 2019.

Udruga Specijalne policije “Orao” Orahovica-Našice u sklopu 51. Orahovačkog proljeća priredila izložbu radova svojih članova pod nazivom “I poslije rata umjetnici”.

Riječ je o izložbi koja pokazuje kako su se branitelji, članovi specijalne policije i ove udruge nakon Domovinskog rata posvetili izradi raznih suvenira i postali umjetnici. Tako su u prostorima udruge izloženi radovi zlatoveza Evice i Ivice Boltadžija iz Našica, svoje drvene skulpture pokazao je Tonči Sinovčić iz Gabrilovca, a Zvonimir Abramović iz Podgorača prezentirao je svoje radove od keramike dok su nazočni mogli vidjeti i nekoliko keramičkih predmeta iz Zavičajnog muzeja Našice koje je prezentirala ravnateljica Silvija Lučevnjak:
-Branitelji i nakon rata žele biti dio kulturnog života svojih gradova i mjesta i zato se mnogi od njih odlučuju baviti se nekim hobijem i pokazali su se više nego dobri, a ujedno bavljenje time je i određena terapija i smirenje koje su im u životu prijeko potrebni – rekao je predsjednik udruge “Orao” Davor Solić.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak naglasila je kako je dio izloženi predmeta pripada aktivnostima koje našički Zavičajni muzej provodi u sklopu velikog dvogodišnjeg projekta “Zlatna dob za nove početke”.

-Riječ je o projektu sufinanciranom od strane Europske unije, vodi ga Ministarstva kulture i Ministarstvo rada i socijalne sigurnosti, a u potpunosti je okrenut osobama starije životne dobi, među kojima je i jako puno hrvatskih branitelja, a činjenica je da su oni osobe na marginama društva, nedovoljno prisutne u kulturnom i umjetničkom životu svoje sredine. Mi evo na ovaj način nastojimo mijenjati te činjenice i činimo sve da im pružimo adekvatnu priliku da se pokažu – rekla je Lučevnjak.

Izložbu je otvorila orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin čestitavši organizatoru na ideji, iznijevši jednu zanimljivu i nužnu novost za sve branitelje.

-U sklopu ovogodišnjeg Orahovačkog proljeća obišla sam nekoliko braniteljskih izložbi i primijetila sam kako je u našem gradu itekako potreban jedan Muzej Domovinskog rata u kojem će svi branitelji moći izložiti sve eksponate iz Domovinskog rata kako se Domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja nikada ne bi zaboravila, a isto tako i dati mogućnost braniteljima da izlože svoje uratke i aktivno se uključe u kulturni život društvene zajednice. – zaključila je Petin.

Kategorije

Novije

No item found!