22. Rujan 2016.

SJCTrenk 645x320

Udruga specijalne jedinice policije „Trenk“ Požega jučer je prigodnim programom obilježila 25. godišnjicu svoga osnutka. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomenik 123. brigadi odana je počast svim žrtvama Domovinskog rata, dok je u spomen na 12 poginulih i umrlih pripadnika specijale jedinice „Trenk“ otkriveno spomen obilježje ispred zgrade Policijske uprave. Spomenik su otkrili Ranko Lovrić, ratni zapovjednik jedinice i Klara Jeger, nećakinja pripadnika specijalne policije Danijela Andrića koji je poginuo u akciji "Bljesak", a blagoslovio ga je vojni kapelan Željko Volarić.

Na svečanoj akademiji, uz pripadnike postrojbe i članove obitelji poginulih, prisustvovali su i mnogi gosti među kojima ministar branitelja general Tomo Medved i ratni zapovjednik specijalne policije, general Mladen Markač, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i europskih fondova Davor Huška, župan Požeško – slavonske županije general Alojz Tomašević, gradonačelnik Požege Vedran Neferović te mnogi drugi.

Goste je na početku pozdravio Željko Grgić, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Trenk“, prisjetivši se 1991. godine, točnije 8. ožujka kada se od 33 dragovoljaca temeljne policije formirao vod specijalne policije, jedine postrojbe s područja ove Županije koja je aktivno bila u svim akcijama i na svim ratištima diljem RH.

Goste je tom prigodom pozdravio i gradonačelnik Požege Vedran Neferović.

- Ovaj grad i ovaj prostor mora se s ponosom prisjećati svih vaših pripadnika s ovoga područja koji su djelovali u brojnim vojno – redarstvenim akcijama i donijeli ono najvažnije – slobodu na ovo područje. Uz sve žrtve, uz sve ono što ste u ovih 25 godina proživjeli izričem zahvalnost u ime svih građana Požege i želim vam da kroz svoju udrugu uspješno i dalje vodite brigu kao ljudi jedni o drugima, a naša je obveza svima vama pokušati pomoći i riješiti ono što vam je problem – rekao je gradonačelnik.

Ministar branitelja Tomo Medved u svojem je govoru najavio novi Zakon o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, zakon koji bi trebao riješiti sve probleme ove ugrožene i ponižene populacije.

-Nikada više hrvatski branitelji neće doživjeti poniženja i sve one ružne stvari koje smo pretrpjeli i preživjeli. Prepoznali smo koja su to glavna područja koja su našu populaciju dovela na rub socijalne, ali i društvene ljestvice, u situaciju kada veliki broj naših junaka Domovinskog rata jedva preživljava, da ne može svojoj obitelji osigurati osnovnu egzistenciju, ali ono što je od svega najteže je poniženje i stoga kroz mjere koje su spremne prepoznali smo i ona pitanja koja će osigurati odgovarajuću zdravstvenu skrb jer poznato vam je koliki je obol i smrtnost naše populacije – istaknuo je ministar Medved.

General Mladen Markač podsjetio je na razloge koji su doveli do Domovinskog rata, a potom i na to kakvu su državu branitelji željeli nakon rata.

- Htjeli smo slobodnu, demokratsku državu, pravnu državu i naravno, htjeli smo državu blagostanja. Danas se moramo pitati:ako imamo najljepšu državu na svijetu, zašto ne živimo dobro? Da li naše vodstvo zna iskoristiti tu ljepotu i bogatstvo? Nadam se da će novo vodstvo to znati – istaknuo je general Markač.

Po završetku svečanosti dodijeljene su zahvalnice i medalje onima koji su od utemeljenja, na razne načine, kontinuirano podupirali rad Udruge i njezinih članova.

 

Izvor: Grad Požega- Službeni portal